Pitääkö olla huolissaan jos sampoo näyttää tältä?

Miksi sampooni näyttää erikoiselta? Onko se pilalla

EI! Luonnonkosmetiikan sampoissa ei ole voimakkaita emulgaattoreita, joten hyllyssä seistessä tuotteen faasit saattavat alkaa erottua. Tuote ei ole missään tapauksessa pilalla.

Tuotteissa käytetään vesi- ja öljypohjaisia raaka-aineita. Emulgaattoreiden tarkoitus on yhdistää toisiinsa liukenemattomat aineet, jolloin massa näyttää tasaiselta. Voit kokeilla mitä tapahtuu, kun kaadat lasiin veden joukkoon ruokaöljyä. Öljy erottuu melko nopeasti omaksi kerrokseksi veden päälle. Näin tapahtuu myös kosmetiikassa, ellei emulgaattoreita käytetä.

Luonnonkosmetiikassa on sallittua käyttää eräitä hyvin mietoja kasvipohjaisia emulgaattoreita. Ne eivät kuitenkaan ole yhtä tehokkaita, kuin synteettiset. Siksi niitä tuleekin hieman avustaa. Ja se apu on ravistaminen. Melkeinpä jokaisessa juoksevassa muodossa olevassa luonnonkosmetiikan tuotteessa lukeekin ”ravistettava käytettäessä”. Käyttäessäsi esimerkiksi sampoota, ”emulgoit” sen ensin ravistamalla pulloa. Tällöin rasva- ja vesifaasit sekoittuvat ja saat tasaista tuotetta hiuksiisi.

Olemme ehkä tottuneet siihen, että kosmeettinen tuote näyttää aina samalta. Ainakin sampoiden suhteen luulo on monesti tämä. Siksi voi tulla yllätyksenä, että mökille jätetty sampoo näyttääkin hieman hassulta, kun sen seuraavan kerran näet.

Älä siis heitä tuotetta pois vaan ravista kunnolla ja käytä!