Ekokampaaja yrittäjä

15 vuotta yrittäjänä

Maaliskuun alussa tuli täyteen 15 vuotta yrittäjänä. Hyvä ystäväni tokaisi tämän kerrottuani seuraavaa: ”15 vuotta lisää ja olet pehmustetussa huoneessa!” Ehkä, ehkä en. Kiitos vain Minna 😉

Yrittäjä on hyvin kuvaava sana. Onhan tässä yritetty, enemmän ja vähemmän. 15 vuoteen mahtuu myös muutama lyhyt äitiysloma, oma liike muutamassa eri paikassa, opiskelua monessa eri muodossa sekä toiminnan laajentamista maahantuontiin, verkkokauppaan ja kouluttamiseen. Harmaita hiuksia aiheuttavia haasteita on ollut yllin kyllin, niin työn puolesta kuin henkilökohtaisessa elämässä. Yksi suurimmista tuli tänä keväänä, nimittäin Covid-19. Sen aiheuttamia ongelmia selvitellään varmasti vielä pitkään.

En ole koskaan pitänyt kesälomaa yli kolmea viikkoa ja viime vuosina lomapäivien lukumäärä per vuosi on ollut naurettavan pieni. Viime vuonna taisi olla kokonaista kaksi viikkoa kaiken kaikkiaan, koko vuonna.
Jännä juttu, että vuosia on kulunut tuon verran, mutta ikää on vain 25 vuotta. No, en olekaan opiskellut matematiikkaa kuin pakolliset kurssit…

Hiusala ja kauneudenhoitoala yleensä on kuitenkin ollut niin koukuttava, että sitä on halunnut opiskella lisää. Ja loputon uteliaisuuteni ajaa nimenomaan eteenpäin. Olen alun perin suorittanut hiusalan perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon yhtä aikaa. Valmistuin keväällä 2004. Ekokampaajaksi valmistuin vuonna 2012, AMK Estenomiksi 2015 ja nyt toivottavasti taskussa on loppuvuodesta YAMK Tradenomin paperit.

Olen myös päässyt kouluttamaan ekokampaajaopiskelijoita. Se on ollut todella antoisaa, sillä on joutunut miettimään, miksi tekee, kuten tekee. Miksi omat toimintatavat ovat muotoutuneet tällaisiksi.

Mielenkiintoista on ollut myös kurkistaa tukkupuolelle. Koulutusten pitäminen ammattilaisille on avannut silmiä erilaiseen maailmaan.

Yrittäjänä toimiminen käsityöalalla ei ole sieltä helpoimmasta päästä. Tämä viimeisin, Covid-19, on hyvä esimerkki siitä, miten haavoittuvainen pieni yritys on. Jos asiakasvirta tyrehtyy, ei kotiin osteta lapsille edes sitä näkkileipää, wc-paperin hamstraamisesta puhumattakaan… Tulee siis uusiutua ja kehittää.

Paljon on tullut tehtyä ja toivottavasti paljon on vielä edessä! Minulla on ihania asiakkaita, joista monet ovat kulkeneet matkassani melkein alusta asti. Siitä olen niin kiitollinen. Ilman teitä ei olisi tätäkään putiikkia. Rakastan työskennellä kampaajana ja tekisin sitä vaikka ilmaisiksi. Valitettavasti se vaatii lottovoiton, mutta sitä odotellessa, toivon, että saan huolehtia hiuksistanne jatkossakin niin hyvin kuin osaan ja pystyn, normaalin yritystoiminnan muodossa.

Teidän, Kaisa Luukka
p.s. Yhdestä asiasta en ole oppinut 15 vuoden aikana pitämään ja tuskin opinkaan. Kirjanpito. Vihaan sitä edelleen sydämeni pohjasta...