Millainen kosmetiikkatuote on ekologinen?

Melkeinpä päivittäin törmään kommentteihin tai huomioihin siitä, mikä on ekologista. Siis jonkun yksilön mielestä. Ja nämä mielipiteet eroavat aika lailla toisistaan. Olenkin miettinyt, mikä sitten todella on ekologista?

Tekeekö kosmetiikkatuotteen ekologiseksi se, että raaka-aineet ovat luonnonkosmetiikaksi sertifioituja? Sisältö olisi siis silloin ok. Entäpä pakkaus? Jos luonnonkosmetiikan pakkaus on ”huonoa” muovia, onko tuote silti ekologinen, vaikka pakkaus ei ole? Missä tuote tuotetaan? Valmistetaanko se lähellä ja samoin pakkaus, vai tulevatko itse tuote ja pakkaus eri puolilta maailmaa. Onko tällainen tuote ekologinen?

Onko tuote ekologinen, jos pakkaus on loppuun asti mietitty, hyvin kierrätettävä / hävitettävä ja tuote on myös biohajoava eikä aiheuta haittaa ympäristölle, mutta tämä koko kombo tuotetaan toisella puolella maailmaa ja tuodaan tänne käyttöön?

Omasta mielestäni paras vaihtoehto olisi lähellä tuotettu tuote sekä pakkaus. Raaka-aineetkin olisi hyvä saada lyhyiden matkojen päästä. Eli esimerkiksi eurooppalaiset raaka-aineet, pakkaukset ja myyntikanavat. En tiedä onko se täysin mahdollista vai tuleeko monille tuotevalmistajille esimerkiksi Kiinasta pakkaukset.

Vaikka kosmetiikkatuotteen valmistusmaaksi ilmoitetaan esimerkiksi Suomi, mistä kaikkialta raaka-aineet tulevat? Raaka-ainevalmistajilta ympäri maailmaa. Niitä voi jaella kosmetiikan raaka-aineita myyvä yritys, jolloin monia aineita on näppärästi samassa katalogissa.

Asia ei ole yksiselitteinen. On ehkä paras, että jokainen muodostaa itse mielipiteensä. Kaikilla meillä on mielessämme seikkoja, joita painotamme kosmetiikkaostoksilla enemmän. Itse punnitsen näitä edellä mainitsemiani seikkoja uutta kosmetiikkatuotetta hypistellessäni. Joku painottaa enemmän tuotteen turvallisuutta itselleen, toinen ympäristölle ja kolmas miettii tuotteen koko elinkaarta. Mikään ei varmasti ole se ainoa ja paras vaihtoehto. Sinä itse määrität mikä on juuri Sinulle paras tuote.