Vuoden ekotekoni -kaasuauto

Aihe ei tällä kerralla liity tiukasti kosmetiikkaan, mutta ekologisuuteen sitäkin enemmän. Koska se on itselleni tärkeä arvo henkilökohtaisesti sekä yritystoiminnassa, haluan jakaa tämän.

Autoilu mietityttää

Ajan todella paljon vuosittain. Kilometrejä kertyy jo pelkästään kodin ja työpaikan välillä melkoisesti, kuukaudessakin. Koska haluan asua maaseudulla, taajaman ulkopuolella ja nauttia sen tuomasta rauhasta, joudun todellakin kulkemaan autolla. Julkinen liikenne ei mitenkään tule kyseeseen omassa tapauksessani. Pitäisi lähteä maanantaina liikkeelle, jotta olisi keskiviikkona ajossa perillä töissä, muksu vietynä välissä hoitoon yms…. Ehkä nyt hieman liioittelin, mutta hankalaa se olisi. Ja koska jo työni ekokampaajana perustuu ekologisten valintojen tekemiselle, oli tämä autoasia mietityttänyt jo jonkin aikaa.

Ratkaisuni oli siis kaasuauto! Vaihdoin autoni kesällä. Ostin vähän ajetun yksilön ja varmistin jo ennakkoon Terra Gasilta (yritys, joka tekee muuntotyöt sekä huoltaa kaasuautoja), onko kyseinen moottori konvertoitavissa kaasuautoksi eli toimimaan biokaasulla. Muuntosarja autoon löytyi listoilta, joten kaupat tehtiin.

Loppukesästä vein autoni tutkittavaksi Mäntsälän Terra Gas pajalle. Tarkoituksena oli kartoittaa autooni mahtuvien kaasusäiliöiden koko, työn kustannuksia ynnä muuta huomioitavia seikkoja. Muuntosarjoja ei ole pajan hyllyllä suoraan, vaan tilauksen jälkeen toimitus voi kestää kuukaudenkin. Kustannusarvion jälkeen sovittiin, että muuntotyö toteutetaan syyskuun lopulla. Joutuisin olemaan melkein viikon ilman autoa. Se kieltämättä nosti pienen hien otsalle. Ei muuta kuin kiristämään sukulaisia autonlainaukseen!

Loistava palvelu ja opastus!

Kun asennus oli valmis, minulle tarjottiin täydellinen opastus järjestelmän käyttöön. Käyttö on erittäin yksinkertaista. Vain lähinnä huoltoihin liittyviä juttuja piti muistaa. Jopa tankkaus näytettiin erikseen! Plussaa pajalle tuli siitä, että näin naisasiakkaalle näyttiin myös mitä konepellin alla oli tapahtunut ja miksi 😉

En voisi olla tyytyväisempi tähän ratkaisuun! Kaasuautolla ajelu on vaivatonta, tankkaaminen helppoa ja ajaminen halpaa suhteessa bensakäyttöiseen autoon. Gasumilla oli sopivasti vielä diili voimassa ensirekisteröidylle kaasuautolle eli saan määrätyn ajan biokaasua kuukausihinnalla. Näppärää! Traficom myöntää muutoksesta 1000€ tuen. Saan siis hinnasta sen verran takaisin.

Koko lysti maksoi minulle 4500€, josta siis saan takaisin 1000€. Tuohon hintaan kuului jonkin verran bensaa ja kaasua sekä kulut muutoskatsastuksesta. Kyllä, se tehtiin myös puolestani. En siis koe tuota kalliiksi, vaikka summa onkin suuri. Saan summan takaisin järkevässä ajassa säästönä polttoainekustannuksissa.

Mihin tankkaamaan?

Gasumin sekä Nivosin kaasuasemia on melko hyvin Etelä-Suomessa, enkä ole kokenut tankkaamista hankalaksi. Aina on löytynyt asema riittävän läheltä. Konvertoituun autoon jää käyttöön koko bensatankki eli minun tapauksessani 50 litraa. Se siis tarkoittaa sitä, että jos ajan jonnekin pidemmälle, missä ei ole kaasuasemia, voin ajaa bensalla. Kaasuauto tarvitsee muutenkin bensaa starttaamiseen. Sama dieselkäyttöisissä autoissa. Onneksi asemia tulee koko ajan lisää.

Jos jokin negatiiviselta vaikuttava asia pitää kaivaa, niin ajotuntumassa on pieni ero alemmilla kierroksilla. Hieman heppoja karkaa alhaisilla kierroksilla, mutta kun sen tietää, niin osaa ennakoida. Ajetaan siis hieman korkeammilla kierroksilla. Maantienopeuksissa ei huomaa mitään eroa.

Olen tähän ratkaisuun enemmän kuin tyytyväinen! Luonto ja lompakko kiittävät! Biokaasua tuotetaan koko ajan enemmän, jolloin maakaasun osuus vähenee. Tätä vaihtoehtoa kannattaa ehdottomasti miettiä, jos sähköauto epäilyttää tai sopivaa kaasuautoa ei löydy valmiina. Lisäinfoja asiasta tarjoavat Terra Gas sekä Gasum.