Muovi kosmetiikassa

Mediassa on ollut tasaiseen tahtiin julkaisuja muoviin liittyen. On juttuja muovin hyödyistä, haitoista, kierrätyksestä ynnä muuta. Moni on varmasti hyvinkin tietoinen siitä, mitä poisheitettävälle muoviesineelle tulee tehdä, mihin se viedään kierrätykseen ja miten se rasittaisi ympäristöä luontoon jäädessään.

Taloussanomat julkaisi tästä myös artikkelin, jossa otettiin esille arkisia asioita, joissa muovia on, vaikka sitä ei välttämättä huomaisi. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006374724.html

Kosmetiikassa muovia käytetään monella eri tavalla. Mikromuovit ovat olleet eniten valokeilassa viime aikoina, mutta muovia käytetään myös muilla tavoilla. Muoviyhdisteet voivat olla auttamassa hiuksen silottamisessa, sähköisuuden poistamisessa ja antamassa kiiltoa. Niillä on myös roolinsa tuotteen paksuntajana eli muokataan tuotteen viskositeettiä.

Laske kosmetiikkatuotteesi

Monesti kuulee kysyttävän, kuinka montaa kosmetiikkatuotetta käytät ennen kuin pääset ovesta ulos aamulla. Laskepa! Luku on yllättävän suuri. Hammastahna, käsisaippua, suuhuuhde, deodorantti ynnä muut ovat kosmetiikkaa. Näistä kertyy jo päivittäin ja varsinkin viikoittain suuri määrä. Näissä kaikissa voi olla muoviyhdisteitä, polymeerejä. Ne eivät aina näy silmälle. Hammastahnan pienet kiteet ehkä, mutta muutoin ei arvaisi, että tuotteessa on muoveja.

Olemme tottuneet tarkkailemaan muovien käyttöä ja olemme tarkkoja siitä, että muoviroskia ei pääse luontoon. Ainakin pohjoismaissa. Tämä kuitenkin koskee niitä näkyviä muoveja. Kuinka monta kertaa viikossa ostat jauhelihaa, joka on pakattu muovirasiaan? Ehkä kerran tai pari viikossa. Kuinka usein käytät kosmetiikkaa? Joka päivä useita kertoja. Eli olisiko tärkeää kiinnittää huomiota näihin tuotteisiin, joita käytämme päivittäin? Kierrätämme jo tehokkaasti näkyvät muovit. Nyt tulisi kiinnittää enemmän huomiota näkymättömiin muoveihin. Nämä kosmetiikan muovit menevät suodattamattomina vesistöihin, sillä kosmetiikan raaka-aineita ei voida suodattaa tai poimia pois vedestä.

Tiesitkö muuten, että myös synteettiset hiusvärit sisältävät muovia? Tämän takia minulta tulee ääni kasviväreille, koska niissä kaikki ainesosat ovat maatuvia. Mitäpä, jos vaihtaisit edes sen suihku-/käsisaippuasi tai hiustenhoitoaineesi muovittomaan? Luonnonkosmetiikassa ei käytetä muoveja.

Esimerkkinä, vuonna 2017 kosmetiikan käytetyimmät muovikemikaalit näyttävät tältä:

  1. CARBOMER
  2. POLYETHYLENE
  3. ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER
  4. NYLON-12
  5. ACRYLATES COPOLYMER

Tämän tekstin tarkoitus on herättää ajatuksia, ei syyllistää ketään 🙂