Olisiko aika puhdistaa hiusharja?

Milloin olet viimeksi puhdistanut hiusharjasi ja kampasi? En nyt tarkoita koska olet ottanut hiukset niistä pois. Koska olet oikeasti pessyt ja puhdistanut harjasi ja kampasi?

Hiusharjaan kerääntyy talia sekä muotoilutuotteiden jämiä ajan mittaan. Voi siellä olla myös hieman nukkaa ja pölyäkin eli kaikkea mitä hiuksiisi vain on voinut tarttua. Lasten hiuksissa yllätyksenä voi olla jopa ruokaa! Jos harjasi on oikeasti likainen, levität jokaisella harjaus- tai föönauskerralla sitä likaa hiuksiisi. Puhtaat hiuksesi likaantuvat harjatessa! On siis tärkeää puhdistaa hiusten lisäksi myös harjat ja kammat.

Sopiva väli puhdistukseen on noin yksi kuukausi. Toki välineet saa puhdistaa useimminkin, jos haluaa. Tässä ohjeita harjojen ja kampojen puhdistukseen.

Tarvitset hyvin puhdistavaa sampoota tai käsitiskiainetta. Käsitiskiaine poistaa erittäin tehokkaasti rasvaa, joten siksi suosin itse sitä. Ekologista tietysti! Tarvitset tiskiharjan tai muun vastaavan pehmeän harjan sekä paikan, johon laitat harjat kuivumaan. Pyyhe tai ritilä käy hyvin.

Laita lämmintä vettä ja tiskiainetta lavuaariin. Aivan kuten alkaisit tiskaamaan astioita! Poista hiukset ja nukka harjoista pois. Mitä paremmin nypit, sitä helpompi harjat on pestä. Laita harjat ja kammat veteen likoamaan hetkeksi. Hankaa tiskiharjalla, (tai muulla soveltuvalla) hiusharjat kauttaaltaan. Näet varmasti, kun sameus piikeistä poistuu. Muista myös puhdistaa myös kahva! Siihen jää helposti muotoilutuotteiden jämiä käsistäsi.

Tämän jälkeen huuhtele harjat hyvin. Muista puristaa vesi pois myös harjan sisältä kunnolla. Kuivaa sen jälkeen pyyhkeellä ja jätä kuivumaan. Huomioi, että kuperapohjaisen harjan sisään jää vettä, joten laita se kuivumaan harjakset alaspäin. Myös tiskikaappi on hyvä paikka kuivata harjat! Kädensijat vain ritilästä läpi.

HUOM! Jos käytät puuvartisia harjoja tai harjassasi on puupiikit, ei sitä kannata liottaa vedessä kauaa. Puu imee itseensä vettä ajan kanssa ja lopulta turpoaa. Kuivuessa taas kahva voi sitten haljeta. Siksi pesaise puuvartiset harjat melko nopeasti. Voit viimeistellä niiden puhdistuksen vaikka desinfiointisuihkeella. Puuvartiset harjat tulisi myös kuivattaa huolellisesti ja ilmavasti. Älä siis jätä niitä kostean pyyhkeen päälle pöydälle. Jos puuvartisessa harjassasi näkyy merkkejä halkeilusta tai pinta alkaa muuttua mattaiseksi, voit laittaa siihen pisaran öljyä. Hiero se kauttaaltaan puuosiin ja anna imeytyä. Tämä pidentää harjasi käyttöikää!